Nieuws
dinsdag 23 februari 2016

'Vleesvervangers' vetter en zouter dan vlees

Veel vleesvervangers bevatten nogal wat meer zout en vet dan een gemiddeld vleesproduct en zijn dus zeker niet per definitie gezonder. Dat blijkt uit onderzoek door het Belgische populair-wetenschappelijke maandblad Eos, dat 240 producten onder de loep nam, die in de markt gezet zijn als mogelijk alternatief voor vlees.

Talloze pseudo-burgers, namaakworsten, nep-balletjes en groente-schnitzels blijken regelmatig vetter en zouter te zijn dan geacht wordt gezond te zijn voor de mens.
Bovendien bevatten de producten minder eiwitten dan verwacht.

De samenstelling van de producten loopt nogal uiteen. Eos kijkt naar 5 groepen nutriƫnten: eiwitten, vetten, zout, ijzer en vitamine B12. Voor eiwitten blijkt 10 gram per 100 gram vleesvervanger een mooie streefwaarde te zijn. Eos vond eiwitgehaltes van 3 tot 33,4 gram. Ongeveer een kwart van de vervangers blijft echter steken onder de streefwaarde van 10%.

Aan vetten zou in een vleesvervanger niet meer dan 10 gram per 100 gram moeten zitten, waarvan liever niet meer dan 5 gram verzadigd. Bijna de helft van de producten komt daar bovenuit. De gemeten vetgehaltes varieerden van 0,5 tot 25 gram per 100 gram, verzadigd vet van 0 tot 11 gram per 100 gram.

Ook wat betreft het zout ziet het er voor de alternatieven niet best uit. De norm voor vers vlees - maximaal 100 milligram natrium per 100 gram product - wordt maar door vier producten gehaald.

Voor bewerkt vlees geldt een norm van 820 milligram natrium per 100 gram. Omdat er ook in andere voedingsmiddelen zout zit, overschrijd je de dagelijkse toegestane hoeveelheid zout al zodra er meer dan 650 milligram natrium in je vleesvervanger zit. De gevonden zoutwaarden varieerden tussen de 40 en 2.100 milligram natrium per 100 gram.

Aan ijzer en B12 vond Eos uiteenlopende hoeveelheden. Zo'n 40% vermeldt ijzer op de ingrediƫntenlijst, 34% doet dat voor B12. In beide gevallen hoeft de vermelding pas vanaf een bepaalde minimum hoeveelheid.


Bron: vlees.nl

Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht