Nieuws
vrijdag 1 april 2016

Vlees op Schijf van Vijf over gezonde producten

Het Voedingscentrum heeft een nieuwe Schijf van Vijf gepubliceerd. Productgroepen op deze uiting worden beschouwd als gezond voor lijf en leden en vlees staat er dus onverminderd goed op. Die waardering is volkomen terecht, want vlees heeft een buitengewoon hoge voedingswaarde en bevat veel belangrijke bouwstoffen voor het menselijk lichaam.

De focus van het Voedingscentrum licht vanouds sterk bij de consumptie van groente en fruit. Nederlanders halen hierin gemiddeld genomen echter niet de zogeheten 'aanbevolen dagelijkse hoeveelheden'.
Het Voedingscentrum heeft die norm niettemin opgeschroefd van 200 naar 250 gram per dag.

Opmerkelijk is dat het Voedingscentrum veel bewerkte producten niet op de Schijf heeft staan vanwege de toevoeging van suikers, zout of het (verzadigd) vet. Zo ontbreken vleeswaren als categorie op de nieuwe Schijf van Vijf.
Branchevereniging (VNV) vindt dat onbegrijpelijk, omdat vleeswaren - ondanks de extra bewerking - nog steeds de hoge vleesgerelateerde voedingswaarde hebben een lange, ambachtelijke traditie hebben en deel uitmaken van de Nederlandse eetcultuur.

Bron: Vlees.nl

Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht