Nieuws
dinsdag 3 september 2013

Varkensslacht naar dieptepunt

Het aantal varkensslachtingen in Nederland is in juni naar een historisch dieptepunt gedaald. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederlandse slachterijen verwerkten in juni bijna 1,03 miljoen vleesvarkens. Ten opzichte van dezelfde maand in 2012 daalde het aantal aangevoerde vleesvarkens bij slachterijen met 9,0 procent, meldt Boerderij. De aanvoer van vleesvarkens bij de slachterijen lag in de eerste helft van dit jaar op 6,99 miljoen stuks. Dat betekent een daling met 3,4 procent ten opzichte van de eerste 6 maanden van 2012. De flinke daling van het aantal slachtingen in Nederland staat in schril contrast tot de stijging in Duitsland en Belgiƫ. Zo verwerkten Duitse slachterijen in de eerste helft van dit jaar 1,2 procent meer vleesvarkens dan in dezelfde periode vorig jaar volgens het Duitse statistiekbureau Statistische Bundesamt.

In Belgiƫ steeg het aantal verwerkte vleesvarkens tot en met juni met 3,3 procent naar ruim 5,9 miljoen stuks volgens Belgische statistici van Statbel. Een deel van de stijging van hun aantal slachtingen realiseerden buitenlandse slachterijen met een toename van hun aanvoer van Nederlandse vleesvarkens. De export van die dieren steeg in het eerste halfjaar met 7,6 procent naar bijna 1,9 miljoen stuks. De Nederlandse productie van varkensvlees daalde in juni met 9,4 procent naar bijna 95.500 ton ten opzichte van juni 2012. Tot en met juni bedroeg die productie 655.000 ton. Dat is 3,3 procent minder dan in de eerste 6 maanden van 2012. (Bron: Boerderij.nl)

Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht