Nieuws
dinsdag 26 augustus 2014

Rood vlees essentieel voor gezond voedingspatroon

De consumptie van rood vlees is essentieel voor alle leeftijden. Uit een nieuwe Britse analyse van meer dan 100 wetenschappelijke publicaties blijkt dat rood vlees een stevige impuls geeft aan de opname van essentiële mineralen en vitaminen. Bovendien verbetert rood vlees de immuniteit (weerstand) en het cognitief functioneren (denkvermogen).

Volgens één van de auteurs,  dr. Carrie Ruxton, speelt vlees al lang een vitale rol in het menselijk dieet. Zo is vlees bij uitstek een bron van hoogwaardige eiwitten en essentiële micronutriënten.

Het rapport illustreert dat in een ontwikkeld land, zoals Groot Brittannië, waar voedsel in overvloed is, mensen te weinig vitaminen en mineralen binnen krijgen, die in rood vlees juist volop aanwezig zijn, zoals ijzer, vitamines A en D, selenium, magnesium, kalium en zink.

Het prominent op nemen van rood vlees in het eetpatroon is volgens de wetenschappers voor alle leeftijd daarom van vitaal belang. Ruxton wijst erop, dat het terugvallen op slechts matige hoeveelheden mager vlees ook effect heeft op het binnen krijgen van voldoende goede vetten en energie.

Deskundigen wijzen er in een reactie op, dat de studie bovendien duidelijk maakt, dat er geen consistent bewijs is voor de diverse verbanden, die wel gelegd worden tussen tal van ‘welvaartsziekten’ en de consumptie van rood vlees.  

Publicatie: British Nutrition Foundation Bulletin.

Nieuwsbron: Global Meat News

 

Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht