Nieuws
dinsdag 12 november 2013

Rabo optimistisch over ontwikkeling varkensprijs

De wereldwijde varkensprijzen blijven dit en volgend kwartaal op een goed niveau. Dat verwacht de Rabobank in zijn jongste kwartaalrapport.

De wereldwijde varkensvleessector maakte een goed derde kwartaal door. Dat meldt de Rabobank in haar kwartaalrapport over de wereldwijde varkenshouderij. Onder invloed van de Chinese markt, die varkensvlees blijft vragen, zullen de prijzen ook dit kwartaal en in het eerste kwartaal van volgend jaar goed blijven, zo verwacht de bank.

Vooral in de Verenigde Staten en in Europa was in het afgelopen derde kwartaal sprake van fors hogere prijzen voor varkensvlees. In de Verenigde Staten lag de oorzaak in een verlaagde productie van varkensvlees veroorzaakt door de om zich heen grijpende PEDV, het porcine epidemic diarrhoea virus. In de EU was de productie lager door de introductie van groepshuisvesting begin dit jaar. De Rabobank ziet een zeer langzame stijging van de aantallen zeugen in alle regio's. Onder invloed van dalende voerprijzen kan de varkensstapel harder gaan groeien. Toch verwacht de bank dat dit wel meevalt. Varkenshouders breiden slechts voorzichtig uit en willen eerst margeherstel, zo concludeert de bank.

De bank ziet in de overname van Smithfield door Shanghui een teken dat China er veel aan gelegen is kennis op te doen en de eigen productie te moderniseren en op te voeren.
Voor Europa verwacht de Rabobank een stijging van de varkensproductie. Dit ondanks de geslonken aantallen zeugen in de Europese Unie. In juni telde de EU 2,4 procent minder zeugen. Nederland en Denemarken melden echter juist licht gestegen zeugenaantallen (+ 0,9 procent in Nederland en plus 0,2 procent in Denemarken). Dit gegeven gevoegd bij de stijgende productiviteit van de zeugen maakt dat de Rabobank een stijging van de productie in de EU verwacht.

Bron: http://www.boerderij.nl/

Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht