Nieuws
Monday 21 December 2015

Nederlandse vleeswaren flink minder zout en vet

Nederlandse vleeswaren zijn flink minder zout en vet. Afspraken tussen de supermarkten en vleeswarenproducenten om het zoutgehalte en het verzadigd vetpercentage te verlagen zijn ruimschoots gehaald.

De gemiddelde hoeveelheid zout is in twee jaar met iets meer dan 20% gedaald en verzadigd vet met bijna 10%. Inmiddels voldoet 93% van de producten in de schappen aan de afgesproken norm. Dat de producenten en supermarkten eigen normen stellen, leidt duidelijk tot verschuivingen binnen het assortiment, ook als deze niet wettelijk verankerd zijn. Vleeswaren passen daarmee onverminderd goed in een gezond en gevarieerd eet- en leefpatroon.

In 2013 hebben het CBL (supermarkten) en de VNV (vleeswarenproducenten) maximumnormen afgesproken voor de hoeveelheid zout en verzadigd vet in Nederlandse vleeswaren. Deze normen worden door supermarktorganisaties gebruikt als productspecificaties voor hun huismerken en door vleeswarenfabrikanten voor hun eigen merk. Het doel was om het gemiddelde natriumgehalte (zout) met 10% en het gehalte aan verzadigde vetten bij de ‘gekookte samengestelde’ vleeswaren (zoals Gelderse worst) met 5% te verlagen.

Meting

Voorafgaand aan het afsluiten van het convenant is een nulmeting gehouden. Deze meting is in 2015 herhaald. Het verschil tussen beide inventarisaties geeft de mate van reductie aan. In de belangrijke categorie ‘gekookt enkelvoudig’ waaronder diverse hammen en rollades vallen, is tot bijna 25% zoutreductie gerealiseerd. Bij productgroepen met rauwe producten (filet americain, cervelaat, salami) schommelt de reductie gemiddeld rond de 15%.

De reductie van verzadigde vetten was gericht op de productgroep ‘gekookt samengesteld’. Over de hele groep genomen is bijna het dubbele (9,2%) aan vetreductie behaald ten opzichte van het doel van 5%. Het meest resultaat is bereikt bij gebraden gehakt (24,6%) en leverworst (19%).

Bron: Vlees.nl

Nieuwsoverzicht

60% mannen vindt zichzelf beste BBQ-er van de familie

Aan zelfvertrouwen van de Nederlandse man geen gebrek als het om barbecueën gaat; bijna twee op de drie vindt zichzelf de beste BBQ-er van de hele familie en geeft gemiddeld een ruime 7 voor zijn eigen BBQ-skills. Ruim de helft duldt dan ook geen hulp achter de barbecue.

Nieuwsoverzicht