Nieuws
woensdag 18 mei 2016

Nederlands varkensvlees gewild

Nederlands varkensvlees is en blijft zeer gewild in een groot aantal exportlanden. Wereldwijd is Nederland de zesde exporteur van varkensvlees. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2015 exporteerde Nederland zo'n 944 miljoen kilo varkensvlees: 6% meer dan in 2014. De uitvoer van levende varkens is fors gedaald.

Azie
De export van varkensvlees naar Azië is de afgelopen twee jaar ruim verdubbeld, tot zo'n 316 miljoen euro. Ook andere EU-landen leverden meer varkensvlees aan het Verre Oosten. Azië zit met drie landen bij de tien belangrijkste exportbestemmingen.

Rusland
In 2013 was Rusland de zesde exportbestemming van Nederlands varkensvlees. Begin 2014 brak in enkele Baltische (EU) staten varkenspest uit. Dit was voor de Russen reden voor het instellen van invoerbeperkingen voor varkensvlees uit de hele EU, dus ook uit Nederland. Sindsdien is deze exportbestemming weggevallen.

Italië en Griekenland
Het varkensvlees uit Nederland is erg gewild in de Zuid-Europa. Voor Italië is Nederland na Duitsland en Spanje de belangrijkste leverancier. Voor Griekenland is Nederland zelfs de belangrijkste leverancier van varkensvlees.

Export van varkens
Naast varkensvlees exporteert Nederland ook levende varkens, met name naar de buurlanden Duitsland (70%) en België (7%). In 2015 had deze export een waarde van 780 miljoen euro. Dat is 14% minder dan 15 jaar eerder.

 

Bron: www.vlees.nl

Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht