Nieuws
dinsdag 28 januari 2014

Nederland heeft voedselvoorziening het best op orde

Oxfam heeft voor het eerst onderzoek gedaan naar de 125 beste en slechtste landen qua voedselvoorziening. Aan de hand van vier vragen stelde Oxfam een lijst samen. Hebben mensen genoeg te eten? Kunnen mensen hun voeding betalen? Is de voeding van goede kwaliteit? En hoeveel mensen hebben gezondheidsklachten die met voeding hebben te maken, zoals obesitas en diabetes? De maximale score van 100 geeft problemen aan, en bij 0 punten is de situatie ideaal.

Nederland blijkt met 6 punten op de lijst het best te scoren, direct gevolgd door Frankrijk en Zwitserland (8) en andere West-Europese landen plus Australie. Onderaan staan Angola, Ethiopië (beide 49 punten) en hekkensluiter Tsjaad (50 punten).

Wereldwijd lijden meer dan 840 miljoen mensen honger, hoewel er genoeg voedsel in de wereld is. Dit heeft te maken met gebrek aan investeringen in kleinschalige landbouw en infrastructuur in ontwikkelingslanden. Daarnaast speelt klimaatverandering een rol. En eetbare gewassen die worden gebruikt voor biobrandstof. In Tsjaad is de voedselvoorziening het slechtst van de landen die beoordeeld zijn. Het land kampt niet alleen met slechte voeding. Het eten is er duur en moeilijk te krijgen. Eén op de drie kinderen is er ondervoed.

Volgens de Oxfam-index besteden mensen in de armste landen tot wel 75% van hun inkomen aan voedsel. Opvallend is de afwezigheid van de Verenigde Staten en Groot-Brittanië bij de beste tien procent. In die landen is goede voeding duur en het dieet van armere mensen slecht, met diabetes en overgewicht tot gevolg.

Diabetes komt het meeste voor in Saoedi-Arabië en overgewicht in de Angelsaskische landen. Overgewicht is ook de enige score waarin Nederland slecht presteert: 1 op de 5 mensen in Nederland heeft een Body Mass Index van meer dan 30.

Bron: Oxfam Novib

Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht