Nieuws
donderdag 5 december 2013

Minister informeert Kamer over heretiketteren van vlees

In een brief informeert minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de Tweede Kamer over de regels ten aanzien van productiedatum, invriesdatum en houdbaarheidsdatum van vlees.

Vanaf 13 december 2014 gelden er nieuwe etiketteringsregels voor vlees.
De minister stuurde de brief na aanleiding van het algemeen overleg op 11 september, over het toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De brief verwijst naar het Warenwetbesluit Etikettering uit de Warenwet. In dit besluit wordt vereist van een fabrikant, verpakker of verkoper van levensmiddelen dat producten worden voorzien van de juiste aanduidingen en vermeldingen. Ook zijn fabrikanten verplicht om productiedata en datum van invriezing van bevroren levensmiddelen te laten zien.

Invriesdatum

De minister legt uit dat wettelijk gezien de invriesdatum en productiedatum niet vermeld hoeven te worden op de verpakking. Wel moeten deze data in de keten bekend zijn. Ook legt de bewindsvrouw uit hoe het nu zit met heretiketteren na opnieuw invriezen. Op basis van huidige wetgeving mag bij herverwerking van vlees de nieuwe invriesdatum worden gehanteerd.

Volgend jaar nieuwe regels

Ook benadrukt Schippers de nieuwe etiketteringsregels, die vanaf 13 december 2014 ingaan. Vanaf dat moment moet op de consumentenverpakking verplicht de invriesdatum staan. Is het product meerdere keren ingevroren? Dan moet de datum van eerste invriezing worden gebruikt. Detailhandelaren moeten 'ontdooid' op het etiket vermelden als ze diepgevroren artikelen ontvangen die ze ontdooid verkopen.

Rundvlees

Bij rund- en kalfsvlees gelden aanvullende regels. Sinds 2000 moet de fabrikant vermelden van welk dier of groep dieren het vlees afkomstig is, waar het geslacht en uitgesneden is en uit welk land de dieren afkomstig zijn.

Fraude

Etikettering en traceerbaarheid van vlees zijn momenteel weer een hot issue, gezien een recent schandaal, waarbij groothandelaar Willy Selten werd beschuldigd van fraude met rundvlees.

 

Bron: www.vtm.nl

 

Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht