Nieuws
Tuesday 1 October 2013

Lagere broeikas uitstoot veehouderij

De veehouderij is verantwoordelijk voor 14,5% van de totale uitstoot van broeikasgassen (met name CO2). Dit is liefst 3,5% lager dan de 18% uit het eerder onderzoek (Livestock Long Shadow, 2006).

Binnen de veehouderij komt veruit de meeste uitstoot (41%) van de (extensievere) rundveehouderij (voerproductie, verteringsprocessen). Melkvee (zuivel) tikt daarbij aan voor 21%. Winst valt bij rundvee vooral te halen in de voerproductie, de mestverwerking en het energieverbruik.

De meer intensieve varkens- en pluimveesectoren staan binnen de totale veehouderij aan de lat voor 9% en 8%. In tegenstelling tot veel beeldvorming zijn alle varkens in de wereld zodoende bij elkaar verantwoordelijk voor zo'n 1,3% van de totale uitstoot.

De Europese varkens vormen een aandeel van 0,26% van de totale mondiale uitstoot. Nederland tenslotte huisvest zo'n 6,4% van de Europese varkens en komt grosso modo uit op een aandeel in de mondiale uitstoot aan broeikas-gassen van circa 0,01664%.

Bron: http://www.vlees.nl/

Nieuwsoverzicht

60% mannen vindt zichzelf beste BBQ-er van de familie

Aan zelfvertrouwen van de Nederlandse man geen gebrek als het om barbecue├źn gaat; bijna twee op de drie vindt zichzelf de beste BBQ-er van de hele familie en geeft gemiddeld een ruime 7 voor zijn eigen BBQ-skills. Ruim de helft duldt dan ook geen hulp achter de barbecue.

Nieuwsoverzicht