Nieuws
dinsdag 13 augustus 2013

Hoogleraar presenteert 'kweekburger'

LONDEN - De Maastrichtse hoogleraar Mark Post presenteert maandag in Londen een hamburger van rundvlees dat hij zelf heeft gekweekt. Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel die de hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht heeft opgekweekt in zijn laboratorium.

Er hoeft wat Post betreft geen twijfel te bestaan over de echtheid van zijn 'kweekburger'. ‘Dit is echt vlees, hetzelfde als wat in de supermarkt ligt', zei hij.  De hamburger is gemaakt van stamcellen uit spierweefsel van een koe. In laboratoriumbakjes zijn deze cellen uitgegroeid tot stukken vlees.

Vrijwilligers

Post maakte eerder al bekend dat hij erin geslaagd was op deze manier een hamburger te maken, maar een presentatie liet op zich wachten. Tijdens de bijeenkomst van maandag wordt de kweekburger ter plaatse klaargemaakt en zullen twee vrijwilligers het stukje rundvlees proeven. Post hoopt dat gekweekt vlees in de komende decennia zal uitgroeien tot een goed alternatief voor vlees dat afkomstig is van levende dieren. Dat kan zowel het dierenwelzijn als het milieu ten goede komen.

Vegetariërs

De Vegetariërsbond zegt in een reactie geen noodzaak te zien voor de ontwikkeling van kweekvlees. Ze noemen het geldverspilling om veel geld te investeren in iets kunstmatigs als kweekvlees, terwijl er al veel vleesvervangers op de markt zijn. Wel vinden ze het positief als deze kunstmatige hamburger bij kan dragen aan het einde van de vee-industrie met zijn megastallen en plofkippen.
Geen tijd 'Maar het duurt sowieso nog dertig tot veertig jaar voordat kweekvlees voor iedere consument beschikbaar kan komen. Die tijd hebben we niet', benadrukt Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond. Post is daar iets optimistischer over: hij denkt dat kweekvlees binnen tien jaar in de supermarktschappen kan liggen.

Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht