Nieuws
maandag 25 april 2016

Grote investeerders willen af van antibiotica

Amerikaanse en Britse fastfoodketens moeten vlees inkopen dat geproduceerd is zonder inzet van antibiotica. Dat eisen 54 grote institutionele investeerders, die samen zo'n 1.410 miljard dollar in beheer hebben.

De bedrijven dienen volgens de geldschieters bij hun toeleveranciers eisen te stellen die zorgen dat de inzet van antibiotica in de veehouderij sterk wordt teruggedrongen. De oproep is onder meer gericht aan McDonalds, Domino's Pizza, de grootste Britse horecaketen Wetherspoon en The Wendy's Company.

Initiatiefnemer achter de oproep van investeerders is Jeremy Coller van Coller Capital, een fonds dat 17 miljard dollar aan investeerdersgelden beheert. Hij stelt dat 80% van alle antibiotica in de VS wordt gebruikt in de veehouderij. In het Verenigd Koninkrijk zou dat 45% zijn.

Problemen met resistentie zou de wereld tegen 2050 tot wel 100 biljoen dollar kunnen gaan kosten. De investeerder wijst naar de vogelgriep-epidemie die de Amerikaanse pluimveehouderij bij een omzet van 50 miljard dollar vorig jaar 3,3 miljard dollar heeft gekost.

Reactie Vlees.nl:
Nederland heeft al geruime tijd een actief en succesvol programma in het reduceren van het antibioticagebruik in de veehouderij sectoren.
Op grond van wettelijk geldende wachttermijnen rond diergeneesmiddelen alvorens landbouwdieren ter slacht mogen worden aangeboden is vlees dat in Nederland in de schappen ligt is vrij van antibiotica.
Algemene achtergrondinformatie leest u op www.vlees.nl - thema antibiotica.

Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht