Nieuws
dinsdag 20 augustus 2013

Coppens ontwikkels Baby Big XL korrel

Coppens Diervoeding levert diervoeders bij een groot aantal varkensbedrijven waar Meat Friends mee samenwerkt. Coppens heeft nu de Baby Big XL ontwikkeld, de grote korrel voor de kleine big.

De kaakstructuur en kauwspieren van een jonge big blijken veel beter aangepast te zijn aan het opnemen van grote korrels, dan aan het opnemen van de gebruikelijke kleine korreltjes. Door attractief voer, oftewel grotere korrels, te verstrekken aan de van nature erg onderzoekende biggen, verbetert de voeropname en de groei.

Stimuleren voeropname

In grote lijnen zijn er twee redenen te noemen waarom het belangrijk is om de voeropname van biggen juist op jonge leeftijd te stimuleren.Hoe hoger de opname voor spenen, hoe beter de darmvlokken zich ontwikkelen. Darmvlokken zijn onder andere verantwoordelijk voor de opname van voedingsstoffen en daarmee voor de groei van de big. Tevens vormen ze een barrière tegen schadelijke bacteriën en toxines. Ook wordt na de geboorte van de big microbiota (samenleving van bacteriën) opgebouwd in de darmen. Deze bacteriën worden benut tijdens de opname van voedingsstoffen vanuit de darm in het bloed en bij de vertering, stofwisseling en afweer. Deze microbiota wordt in de eerste zeven weken van het leven van de big opgebouwd en is te beïnvloeden door voeding.

Innovatieve biggenbrok

Naar aanleiding van bovengenoemde feiten heeft Coppens onlangs een innovatieve biggenkorrel ontwikkeld; De Baby Big XL. Deze korrel is qua grootte en samenstelling beter afgestemd op de natuurlijke behoefte van het jonge dier. De unieke samenstelling van deze grote korrel is speciaal ontwikkeld om de big optimaal voor te bereiden op het traject na het spenen. De grote korrel zorgt ervoor dat de big sneller went aan vast voer, meer opneemt, eerder een goede darmflora opbouwt en dat de enzymproductie wordt gestimuleerd en grondstoffen beter kunnen worden verteerd. Daarvan heeft de big na spenen profijt.

Inzet XL-korrel

De Baby Big XL wordt gevoerd van dag 3 tot dag 18 na geboorte. Juist in de eerste drie weken kan de big een grote korrel makkelijker opnemen dan een klein korreltje gezien zijn kaak- en spierstructuur. Op een leeftijd van drie weken is de anatomie zodanig veranderd dat de biggen makkelijker in staat zijn om ook een kleinere korrel op te nemen. Door zijn formaat valt de korrel niet door de roosters, waardoor minder vermorsing plaatsvindt. Het advies is echter om de brokken niet aan te maken met water, want dan gaat het voordeel van de grote korrel verloren.

Voor meer informatie kunt kijken op: http://www.coppens.nl

Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht