Nieuws
dinsdag 9 december 2014

Bosatlas: ons voedsel is beter dan ooit

Tientallen overheden, kennisinstellingen, branche organisaties en bedrijven hebben kennis en inzicht gebundeld voor een unieke Bosatlas van het Voedsel. Deze geeft een beeld van de Nederlandse voedselvoorziening.

Zo laat de atlas zien dat de Nederlander dagelijks gemiddeld negen euro aan voedsel besteedt, waarvan drie euro buitenshuis, dat mensen van 70 jaar en ouder het meeste fruit eten en dat één op de drie vrachtwagens op de Europese wegen voedsel vervoert.

Allerlei kaarten en infographics laten zien dat de wijze waarop ons voedsel wordt geproduceerd voortdurend verandert. Kwam voedsel nog niet zo lang geleden vooral uit eigen tuin of regio, tegenwoordig komt het uit de hele wereld.

Ook qua voedselveiligheid is er veel veranderd: dankzij betere controles is voedsel tegenwoordig veiliger dan ooit. Daarnaast blijken verschillende productiewijzen naast elkaar te staan: van de efficiënte geïndustrialiseerde manier versus de sympathiek ogende ambachtelijke productie.

De Atlas laat goed zien dat Nederland qua voedselproductie tot de wereldtop hoort. De Bosatlas van het voedsel brengt aan de hand van veelzijdige thema's - van toonaangevende universiteiten op het gebied van landbouw en voeding tot specifieke productie, belangrijke exportproducten en voedselkwaliteit - inzichtelijk hoe de voedselvoorziening van Nederland in elkaar steekt.

De Bosatlas van het Voedsel toont verder aan hoe de huidige consument tegenover voeding staat. Kosmopolieten genieten van sushi, terwijl meer traditionele burgers de voorkeur geven aan boerenkool met worst.

Bron: www.vlees.nl

 

 

 

 

Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht