Nieuws
dinsdag 12 april 2016

Behoefte aan vlees is genetisch gegeven

Van alle Amerikanen en Europeanen is hooguit 18% geschikt om een vegetarisch dieet te volgen; de overige 82% vaart het best bij vlees op het menu.

Uit een studie blijkt dat bevolkingen (in India, Afrika en delen van Azië) die van oudsher gewend zijn aan een groenterijk menu, een genetische aanleg hebben om omega-3 en -6 uit een vegetarisch dieet te kunnen halen. Andere populaties hebben vooral vlees nodig om aan deze vetzuren te komen.

Genen
De onderzoekers analyseerden de aan- of afwezigheid van een ‘vegetarisch allel’ op het gen FADS2. Dit allel zorgt, dat het lichaam in staat is om uit een vegetarisch dieet zelf lange keten vetzuren op te bouwen. Zo bleek maar 1 op de 6 onderzochte Amerikanen het ‘vegetarische allel’ had, ten opzichte van liefst twee op de drie Indiërs.

Op grond van een genetische databank (1.000 Genomes Project) van ruim 1.000 personen bleek het 'vegetarisch allel' aanwezig bij 70% van de Zuid-Aziaten, 53% van de Afrikanen, 29% van de Oost-Aziaten en maar 17% van de Europeanen.

Bron: Foodlog

Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht